donderdag 21 juni 2012

Witte Weekblad Meldt

Gemeente verdient veel aan Boechorst

REGIO
23 mei 2012
reageer
Door de dichtbijredactie (Witte Weekblad)

NOORDWIJK ZH - De gemeente verwacht voor de grondexploitatie Boechorst per 30 juni 2014 een winst van 9 miljoen euro. Dit is een aanzienlijk hoger bedrag dan de verwachte 1,3 miljoen euro in 2001.
Dit heeft de gemeente doen besluiten tot een tussentijdse winstneming van 2 miljoen euro en dit bedrag toe te voegen aan de Reserve Winst uit Grondbedrijf. Dit is een tweede tussentijdse winstneming. De relatief grote toename van de gerealiseerde opbrengsten maakt dit mogelijk.

donderdag 7 juni 2012

Badplaats in het landschap

Dat we een mooie wijk hebben wisten we al .............en dat de Gemeente trots is op de Boechorst ook maar als je het leest ..........lijkt het wel een gedicht. en ik wist het niet
Het motto voor Boechorst luidt: ‘Badplaats in het landschap’. Daarmee geeft de gemeente aan dat de wijk moet aansluiten bij het bijzondere Hollands landschap: de strandwal met de landgoederen en de bloembollenvelden.

De strandwallenstructuur loopt langs de kust –parallel aan de huidige duinen– een paar kilometer landinwaarts. Het is een heel oud en ook uniek systeem waaraan de Hollanden hun ontstaan te danken hebben. De zeezandbanken beschermden het land.

De Herenweg, Nieuwe Offemweg en de Gooweg liggen precies midden op de strandwal. De mooie landgoederen liggen aan weerszijden van de weg. Het Noordwijkse Offem is een goed voorbeeld van één van de vele landgoederen in het strandwallensysteem. Verderop ligt het natuurgebied de Leeuwenhorst.
Wie er wandelt en er oog voor heeft ervaart een enorme landschappelijke variatie: bos, open gebied met houtwallen en boskamers. Her en der mooie historische bebouwing.
Een deel van de strandwallen is de afgelopen eeuwen door de mens ontgonnen voor landbouw en veeteelt. Rondom Noordwijk zijn ze afgegraven ten behoeve van de bloembollenteelt.
De uitdaging voor de ‘bouwers van Boechorst’ was om ieder vanuit hun discipline bij te dragen aan de opdracht: realiseer een wijk die in dit bijzondere landschap past en recht doet aan het motto.

Eerst bedachten de groenspecialisten een waterstructuur: vaarten, singels etc.. Een soort hoofdstructuur. Daarna volgde een bomenstructuur die als een soort van ‘geraamte’ door de hele wijk loopt. Her en der vulden ze deze structuur aan met een karakteristieke hagenstructuren. Tot slot bedachten ze een ecologisch lint.

Water is alom aanwezig in Boechorst. Wie de eerste ontwerpen bekijkt valt op dat wat toen bedacht is vandaag de dag goed terug te vinden is in de wijk. In de afgelopen jaren is het waterpartijenontwerp nauwelijks gewijzigd.

De waterstructuur is leidend geweest voor de bomenstructuur. Hier op de foto is zo'n structuur goed te zien. Langs de singels en waterpartijen zijn verschillende bomen geplant. Exoten gemixt met inheemse soorten. Soorten die in ieder geval tegen de invloeden van de zee kunnen. Hier op foto is dat goed te zien.

De waterstructuur heeft een belangrijke functie. De singels en vaarten trekken de wijk open en zorgen ervoor dat men doorkijkjes heeft. Dat effect versterkt de opzet van de wijk. Niemand wandelt door een dichtgeplamuurde suburb. Men ervaart ruimte. Passanten ook. Wie op Noordwijk aanrijdt kan vanaf de Van Berckelweg de wijk inkijken.

In al deze wijkdelen en straten staat een grote diversiteit aan bomen zoals zomereiken, berken, platanen en amberbomen. Elk wijkje in Boeckhorst een eigen groenbeeld. Steeds is geprobeerd om “De Juiste Boom op de Juiste Plaats” te zetten.



Regionale rol
Maar weinig mensen weten dat aan de rand van Boechorst een ecologische lint is aangelegd vol met water, riet, bosschages en inheemse bomen. Dat lint is leuk voor de mensen die er bij wonen. Het brengt de natuur heel dichtbij huis. Je kunt de spotvogel, rietgors of wat rondtrekkende staartmezen zomaar vanuit je huiskamer zien.

Het lint vervult daarnaast een belangrijke regionale rol. Het ecologisch lint is onderdeel van de ecologische verbindingszones die door Noordwijk lopen en die op hun beurt weer deel uitmaken van een grotere, landelijke structuur.

De ecologische structuren die door Nederland lopen en die natuurgebieden met elkaar verbinden zijn nodig voor dieren, insecten en vogels, die voedsel zoeken, zich verplaatsen willen, paren willen etc etc. Dat is voor heel veel zaken goed. Onder meer aantallen, diversiteit, levensvatbaarheid en gezondheid van de soorten.

In Boechorst is het ecolint gerealiseerd aan de kant van de Gooweg. Zo versterkt het de natuurlijke verbinding tussen Offem en de Leeuwenhorst. Er is daarbij ingezet op het aanleggen van een bossingel, waarlangs eiken, berken en essen zijn geplant, met een tweede laag van heesters als de meidoorn, kardinaalmuts, gele kornoelje en de boswilg. Open en dichte beplantingszones wisselen elkaar af en in totaal is ongeveer 60% van het oppervlakte beplant.

Ook werd er kunstmatig een reliëf gerealiseerd, onder meer met zand afkomstig uit graafwerkzaamheden ten behoeve van het aanleggen van een sloot.

Het ecologisch lint is niet toegankelijk voor publiek: vlinders, molletjes, marters, eekhoorntjes, vossen etc etc. kunnen er ongestoord gebruik van maken om van het ene gebied naar het andere te kunnen trekken. En misschien verleidt het groen een nachtegaal tot broeden.

Het ecologisch lint is dus echt mensenwerk. Bij de aanleg van Boechorst hebben de graafmachines de vereiste sleuven gegraven. De rest deed de natuur zelf.

Dat gaat in de natuurrijke omgeving van Noordwijk helemaal vanzelf. Een paar dagen nadat de waterpartij was gegraven zwommen er al vissen, constateerde één van de ontwerpers van het lint.

De verleiding is groot om daar lekker te gaan vissen. Toch roept de gemeente de wijkbewoners op om de natuur te respecteren en de hengel elders uit te gooien. De nieuwe natuur-educatieve borden leggen uit waarom.





Boechorst is een groene wijk. Daarover is iedereen het eens. Wat de investering in het groen oplevert is nog niet helemaal duidelijk. Pas over een jaar of tien, als het groen tot volle wasdom is gekomen, wordt pas goed duidelijk hoe lommerrijk de wijk is en welke kwaliteit gerealiseerd is. Alsof er nooit op een kaal stuk weiland is gebouwd – maar op een landgoed.

Boechorst .Het is dat ik er al woon ....anders ging ik er vandaag nog op zoek naar een woning.

Boechorst - Groen heeft verschillende functies
  • Groen benadrukt het eigen karakter van een wijk, door in de wijk typerende bomen en heesters te geven. Elk wijkje in Boeckhorst een eigen groenbeeld. 
  • Groen kan vormen accentueren, zoals b.v.in de Petershof . Een lint aan bomen benadrukt de bijzondere slingervorm van de straat. 
  • Groen kan een straat een speciaal accent geven, zoals gebeurd is in de Ambachtsgeest, waar in een groene, elliptische uitsparing, drie BoomMagnolia’s geplant zijn. 
  • Bij de rotonde Overbeek zullen twee kastanjebomen de hoofdingang van Boeckhorst een monumentaal accent geven. 
  • Groen kan camouflerend werken. In het Hof zijn bij de buurtspeelplaatsen hagen geplaatst die een stalen transparant hek aan het oog onttrekken – 
  • Groen kan het ruimtegebruik sturen. Hagen voorkomen in het Hof wildparkeren. 
  • Groen kan verbinden – een paar dennen in combinatie met helmgras en duinheesters aan de Van Berckelweg verbinden Boeckhorst met het tegenoverliggende bloembollenlandschap.